Tartrul (se formeaza) in zonele inferioare si superioare ale liniei de despartire dintre dinti si gingii. Este dur si poros, ducand la retragerea gingiilor si la boli gingivale.

Majoritatea dintre noi ne dorim sa avem dinti sclipitor de albi – arata bine si ne confera o senzatie placuta. Pe cat de impresionant ar fi un zambet orbitor de alb, trebuie sa stiti ca igiena orala este importanta si din alte motive.

Grija corespunzatoare a gurii, incluzand dintii si gingiile, ar trebui considerata o prioritate in ceea ce priveste sanatatea, din moment ce o igiena orala poate preveni respiratia urat mirositoare, bolile gingivale si degradarea dintilor. O grija adecvata pentru cavitatea bucala va poate ajuta si in protejarea dintilor pe termen lung.

Lucrarile de cercetare au facut o legatura intre sanatatea orala defectuoasa si cateva boli mai grave. Iata cateva descoperiri demne de mentionat:

– In 2010, cercetatorii de la Universitatea din New York au aflat o proportionalitate intre inflamarea gingivala si boala Alzheimer.

– O echipa de cercetatori de la Universitatea Harvard au gasit dovezi clare pentru legatura dintre bolile gingivale si cancerul pancreatic.

– Exista o corelare bine stabilita intre igiena dentara si bolile cardiace.

Modul de formare al tartrului
Bacteriile din gura se amesteca impreuna cu produsele alimentare si cu proteinele pentru a forma placa dentara – cea care acopera dintii, se dezvolta de-a lungul liniei gingiilor si care se ataseaza de orice lucrari dentare sau carii astupate.

In momentul in care placa se intareste, se transforma in tartru – iar asta poate duce la probleme serioase de sanatate, inclusiv boli gingivale si inflamatii (pe langa tulburarile medicale mai sus mentionate.) Inflamarea gingivala este o tulburare cunoscuta si ca gingivita; intr-o forma usoara, ea poate fi tratata relativ repede.

Tartrul apare mai mereu datorita unei lipse de igiena orala extinsa pe o perioada mai indelungata. Formarea placii dentare si a tartrului ar trebui sa motiveze o persoana in vederea corectarii obiceiurilor de grija pentru dinti.

Ce puteti face in aceasta situatie
Primul pas ar fi sa incepeti sa aveti grija cum trebuie de dinti si gingii. Iata cateva informatii de baza pentru periaj, conform Asociatiei Americane de Dentitie (ADA):

– Spalati-va pe dinti de doua ori pe zi, in fiecare zi. Acordati-va destul timp pentru a face o treaba cat mai buna (nu va grabiti).

– Folositi echipamente adecvate. Utilizati o pasta de dinti buna si o periuta cu peri moi. Periutele de dinti electrice sau operate prin baterii pot reduce mai bine placa si formele usoare a bolilor gingivale, in comparatie cu periutele manuale.

– Folositi o tehnica corecta. Tineti periuta putin inclinata – catre zona unde dintele se uneste cu linia gingivala. Periati zonele de masticatie, atat in exteriorul cat si in interiorul dintilor si limba.

Citeste continuarea articolului aici: 4 amestecuri ce elimina complet tartrul de pe dinti