Pe scurt, boala inflamatoare pelviana sau BIP se manifesta printr-o infectie in organele reproductive ale unei femei, care sunt situate in pelvis, in partea inferioara a abdomenului.

Boala inflamatoare pelviana este o complicatie ce se dezvolta pe baza unei infectii transmise pe cale sexuala sau BTS, precum chlamydia sau gonoreea, in special daca nu s-a aplicat niciun tratament. Insa, BIP poate fi cauzata si de alte infectii.

Conform Centrelor pentru Controlul si Preventia Bolilor sau CCB, 1 din 8 femei care au suferit de boli inflamatoare pelviene ar putea intalni dificultati la conceperea unui copil. Mai mult, tulburarea poate atenta la viata persoanei daca infectia ajunge in sange.

Vestile bune sunt ca este relativ usor sa va reduceti riscul de a suferi de boala inflamatoare pelviana. In plus, BIP poate fi aproape complet tratata daca este diagnosticata din fazele incipiente. Vestea mai putin buna este ca, in ciuda controlului asupra tulburarii, daunele produse sistemului reproductiv al femeii vor fi permanente.

Mai jos puteti gasi unele dintre lucrurile pe care fiecare femeie ar trebui sa le cunoasca despre aceasta forma serioasa de infectie. Cititi in continuare pentru a va familiariza cu simptomele, factorii de risc, masurile de preventie si optiunile de tratament.

Simptomele bolii inflamatoare pelviene
Este posibil sa aveti deja infectia in corp si sa nu stiti din cauza lipsei de simptome sau pentru ca acestea nu s-au manifestat violent. In cazul in care BIP prezinta simptome, urmatoarele sunt cele mai evidente:

• Dureri abdominale, in special in zonele inferioare; acesta este cel mai comun simptom
• Senzatia de arsura in timpul si dupa urinare
• Dureri in timpul raporturilor sexuale, uneori acompaniate de sangerari
• Sangerari neregulate sau neobisnuite intre perioadele de menstruatie
• Flux marit de secretii vaginale si un miros neplacut
• Oboseala

Precum am relatat mai devreme, simptomele resimtite, daca sunt prezente, se vor manifesta la o intensitate moderata. Femeile care resimt simptomele mult mai intens ar putea avea stari de voma, episoade de lesin sau febra mare.

Factorii de risc ai bolii inflamatoare pelviene
Expertii spun ca riscul de a dezvolta boala inflamatoare pel

Citeste continuarea articolului aici: Ce ar trebui sa stie fiecare femeie despre boala inflamatoare pelviana