Decorarea camerei unui copil este un lucru in care trebuie sa investim o mare parte din resursele noastre.

Este unul dintre cele mai importante spatii din casa, este un loc de invatare, de visare, de crestere si de joaca si in care creativitatea si, mai presus de toate, ajutorul propriu al copilului, vor fi de o importanta vitala.

Bineinteles ca trebuie sa tinem cont de varsta copilului, nu este acelasi lucru sa decorezi o camera pentru un copil de 4 ani caruia ii plac masinile sau pentru un copil de 9 ani caruia ii plac barcile.

Acest aspect trebuie sa fie foarte clar inainte de a cumpara mobilier, culori si accesorii.

Pentru ca ne dorim ca acesta sa fie cel mai important loc al lui in casa, vom cauta un decor care sa transmita incredere si siguranta, pentru ca va avea mai multa grija de el si ii va fi mai usor sa il aranjeze si sa il pastreze in ordine.

La urma urmei, va fi camera lui si va dori sa se bucure de ea pentru o perioada lunga de timp.

Exista un numar infinit de combinatii, stiluri si culori, asa ca este intotdeauna indicat sa te uiti cu ei la reviste, fotografii si idei, pentru ca ei sa poata alege ce le place cel mai mult.

Iata cateva sfaturi de baza care te vor inspira cu privire la modul in care sa decorezi camera unui copil si sa realizezi un echilibru intre decorul general al casei tale si camera lui.

Ia in calcul o amenajare ergonomica a spatiului

Unul dintre cele mai importante aspecte este cel care tine de organizarea spatiului. Trebuie sa creezi, inca de la inceput, zone distincte pentru somn, joaca si recreere, chiar daca juniorul este inca in faza de bebelus.

In acest caz, amenajeaza mobilierul astfel incat piesele sa fie, ergonomic, dispuse mai mult pentru tine, tinand cont ca puiul e dependent de actiunile tale.

Cele mai importante obiecte de mobilier din camera unui nou-nascut (patutul, masa de infasat, dulapul sau servanta pentru hainute, un fotoliu sau un balansoar pentru mama care alapteaza) trebuie sa fie aproape unele de celelalte pentru ca accesul sa se faca facil.

In plus, e bine ca masa de infasat si fotoliul sa se afle in imediata apropiere a patutului.

Pe masura ce cresc, cei mici trebuie sa beneficieze de spatii distincte pentru joaca, odihna si, respectiv, activitatile scolare. Acestea pot fi aranjate in locuri diferite din camera, sau delimitate cu ajutorul covoarelor.

Tine cont de preferintele lor de culoare

Camera celor mici trebuie sa fie un loc vesel si plin de viata, iar acest lucru poate sa te bucure si pe tine, pentru ca iti permite sa te joci cu imprimeuri si culori variate.

Una dintre cele mai simple alegeri atunci cand te gandesti la amenajare este sa alegi nuante de albastru pentru camera de baieti si roz pentru fete.

Cu toate ca acesta e, mai degraba, efectul multor campanii de marketing, s-ar putea ca pustii sa opteze pentru aceste culori, iar alegerile trebuie facute in consecinta.

In general, fetele prefera un decor simplu, discret, unde sa predomine culorile pastel sau nuantele de roz si decoratiunile dragalase.

Baietii, in schimb, vor camere in culori mai intense si cu decoratiuni mai accentuate. Alege, impreuna cu fiul sau fiica ta, culorile si textilele decorative, deoarece, in acest fel, veti reusi sa impacati atat preferintele acestuia, cat si aspectele practice.

Alege patul in functie de varsta si de preferintele copilului

Chiar daca a mai crescut si doreste un design anume, trebuie sa stii ca nu orice pat este potrivit pentru copilul tau.

Citeste continuarea aici: Idei de amenajare a camerei celor mici